Китай пусна първия си облачен AI процесор

Чипът MLU100 е способен да се справи със сложни задачи, свързани с изкуствен интелект в облака (снимка: Xinhua/Jin Liwang)

Китайската академия на науките (CAS) представи първия в страната облачен чип с изкуствен интелект (AI) на специално събитие през седмицата в Шанхай, за което съобщава Xinhuanet.

Облачният чип MLU100 е разработен от компанията Cambricon Technology и се отличава с възможности за бързи и точни изчисления с големи данни, в частност – обработка на изображения и гласово търсене.

Чипът е предназначен за използване в облачни изчислителни среди, вкл. в сървъри и центрове за данни. MLU100 е много мощен и способен да се справи със сложни задачи, свързани с изкуствен интелект в облака, подчертават от CAS.

MLU100 е разработен от китайската компания Cambricon Technology (снимка: Xinhua/Jin Liwang)

Твърди се, че чипът поддържа „дълбоко обучение“, или невронни мрежи, които имитират човешко обучение. Това е машинно обучение, което използва алгоритми за анализ на данни, разпознаване на шаблони и прогнозиране. Подробности за техническите характеристики на процесора не бяха разкрити.

Коментар