Структурата на собствеността в Samsung била неустойчива

Антитръстовият регулатор на Южна Корея притисна Samsung да промени структурата си

Шефът на антитръстовия регулатор в Южна Корея заяви, че текущата структура на собствеността на водещия конгломерат в страната Samsung Group „не е устойчива”. Той поиска от ръководителите на производителя да преструктурират корпорацията.

Изявлението, цитирано от Ройтерс, стана факт само ден, след като южнокорейски прокурори претърсиха централата на LG Group, заради разследване за предполагаемо укриване на данъци от членове на фамилията.

Ким Санг-йо, директор на Корейската комисия по справедлива търговия, коментира пред репортери в рамките на среща с бизнес лидери, че текущата структура на собствеността на Samsung, която почива на кръгова дялова система между компаниите Samsung C&T, Samsung Life Insurance и Samsung Electronics, не е устойчива.

„Ясният факт е, че сегашната структура на собственост и контрол на Samsung Group, която върви от заместник-председателя Джей Лий към Samsung C&T, към Samsung Life Insurance, към Samsung Electronics, не е устойчива”, каза Ким.

Той настоя наследникът на Samsung Group и заместник-председател на Samsung Electronics Джей Лий да вземе решение относно структурата на собствеността, като добави, че заместник-председателят на Samsung Electronics Йон Бу-кюн, който е присъствал на срещата, е обещал въпросът да бъде разгледан.

Коментар