Китайски автопроизводител ще инвестира 80 млн. евро край Ловеч

Китайската компания "Греат Уол" ще инвестира 80 млн. евро в построяване на завод за автомобили край Ловеч, заедно с български партньори. Това стана ясно вчера на среща между министър-председателя Сергей Станишев и делегация на най-голямата частна китайска компания.
Очаква се да бъдат открити близо 1500 работни места. Има идея кадри за завода да се подготвят по специални програми в Механотехникума в Ловеч и в Техническия университет.
Премиерът наблегна на факта, че е налице сериозен интерес да се правят автомобили в България в момент, когато този бизнес в световен мащаб изпитва трудности.
От "Греат Уол" увериха, че срещите им в България затвърждават намерението на компанията да реализира докрай съвместната инициатива.
Въпреки световната криза, ние гледаме напред в бъдещето и не смятаме да замразяваме инвестиционните си проекти”, каза представител на китайския гигат. Делегацията на Греат Уол беше водена от вицепрезидентите Уенлин Синг и Уанбау Чай.
Очаква се проектът да стартира в началото на 2009 г., а Ловеч да стане център на производството на цялата серия автомобили на Греат Уол.
Компанията произвежда пътнически автомобили, SUV-та, миниванове (MPV) и пикапи. Притежава повече от 20 дъщерни предприятия с над 18 000 служители. Капацитетът й на производство е 400 000 единици завършени автомобили и съответстващите основни компоненти.

Коментар