ZTE може да се продаде на Huawei или Xiaomi

ZTE е на път да излезе от бизнеса със смартфони, след като CAЩ й наложиха санкции

Деветият в света производител на смартфони, китайската ZTE, разглежда възможността за продажба на мобилния си бизнес, след като санкции на САЩ я извадиха от играта. Потенциални купувачи са Huawei и Xiaomi – доставчици от Топ 5 на световния пазар за смартфони, съобщи Nikkei.

Заради санкциите от САЩ, които забраняват на американски компании да доставят чипове на ZTE, китайският производител беше принуден да прекрати основната си оперативна дейност, в частност продажбите на смартфони. Сега компанията се оглежда за евентуални купувачи на бизнеса й със смартфони.

Като такива се спрягат други китайски компании – Huawei, Oppo и Xiaomi. През миналата година бизнесът с потребителски продукти донесе на ZTE около 5,53 млрд. долара, повечето от които се падат на смартфоните. Компанията е девата в света и четвърта в САЩ по продажби на смартфони.

Лишен от достъп до американски чипове като тези на Qualcomm, китайският производител е изправен пред опцията да използва чипсетите на тайванската MediaTek, но пренастройването на производството ще отнеме доста време, а освен това ZTE ще загуби конкурентоспособност. Ето защо компанията обмисля варианта да продаде подразделението си за смартфони.

Продажбите на смартфони генерират около 30% от приходите на ZTE, докато бизнесът с телекомуникационно оборудване носи два пъти повече постъпления на компанията. Но и телеком направлението пострада сериозно от санкциите на САЩ, тъй като и то разчита на вносни американски компоненти.

Коментари по темата: „ZTE може да се продаде на Huawei или Xiaomi”

добавете коментар...

  1. ха

    >два пъти постъпления
    По-правилно е да се каже “двойно повече постъпления”.

Коментар