Японци създават твърдотелни батерии за електромобили

Японски консорциум, поддържан от правителството на страната, обяви планове за разработка и налагане на пазара на перспективни батерии за електромобилите на бъдещето.

Организацията „Consortium for Lithium Ion Battery Technology and Evaluation Center“ (LIBTEC) обединява технологични гиганти и автомобилни производители като Panasonic, Toyota Motor, Nissan Motor, Honda Motor, GS Yuasa, Toray Industries и Asahi Kasei.

Консорциумът е създаден с поддръжка от страна на Министерство на икономиката, търговията и промишлеността на Япония и вече е получил правителствено финансиране в размер на 1,6 млрд. йени (около 14 млн. щатски долара).

Основната цел на LIBTEC е да разработи твърдотелни батерии с повишен капацитет. За разлика от стандартните литиево-йонни батерии, твърдотелните им аналози използват твърд електролит, вместо течен.

Освен че опростяват производствения процес, твърдотелните батерии са по-безопасни за употреба, тъй като не протичат. В допълнение, те използват по-малко компоненти, имат по-ниска себестойност и подобряват ефективността.

По план, новите батерии трябва да бъдат готови до 2025 г. Очаква се те да осигурят до 550 км пробег на електромобилите с едно зареждане. Пет години по-късно твърдотелните батерии ще удължат пробега на електрическите коли до 800 км без презареждане.

Коментар