Xerox се отказа от договореното сливане с Fujifilm

Под натиск от акционерите ръководството на Xerox отхвърли предложението за сливане с Fujifilm, стана ясно от официално изявление американската компания за офис техника и системи за документооборот.

Споразумението за сливане на Fujifilm и Xerox беше обявено в края на януари т.г. То предвиждаше създаване на съвместно предприятие Fuji Xerox, което щеше да придобие 75% от Fujifilm за сумата от 6,1 млрд. долара.

Fujifilm, на свой ред, трябваше да използва тези средства за покупката на 50,1% нови акции на Xerox, поемайки контрола върху компанията, припомня Ройтерс.

Но бизнесмените Карл Икан и Дарвин Дейсън, които притежават около 15,2% от ценните книжа на Xerox (най-голям дял сред индивидуалните инвеститори), критикуваха сделката с аргумента, че Xerox струва много повече.

Дарвин Дейсън изрази недоволството си със съдебен иск в Ню Йорк. Той настоя сделката с Fujifilm да бъде преустановена, тъй като главният изпълнителен директор на Xerox е сключил споразумението без да го съгласува с борда на директорите. Съдът в Ню Йорк взе страната на ищеца.

В официално изявление Xerox уточни, че при сключване на договора с Fujifilm са взети предвид редица алтернативни предложения за продажба на компанията на други купувачи, но сделката с Fujifilm е била най-изгодна за корпорацията и нейните акционери. В крайна сметка обаче решението за сливане е било преразгледано.

„В последните няколко седмици бордът на директорите на Xerox нееднократно се обръщаше към Fujifilm с предложение да седнем на масата за преговори, за да обсъдим подобрени условия на сливането. Въпреки нашата настойчивост, Fujifilm не потвърди, че е готова да направи това в разумни срокове“, гласи изявлението на Xerox.

Бордът на директорите на компанията е отчел също потенциалната нестабилност и прекъсвания в работата по време на преходния период. В случай, че сливането с Fujifilm не е ефективно и своевременно, в интерес на Xerox и нейните акционери е сделката да бъде спряна и компанията да сключи мирно споразумение с Икан и Дейсън, добавят от борда на директорите.

Според анализатори от UBS, в рамките на споразумението Fujifilm е оценила Xerox на 40 долара за акция. В тази сума влизат 9,8 долара в пари, които акционерите на Xerox ще получат за всяка своя акция, и 30 долара на акция за дял в новата компания Fuji Xerox.

Оценката като цяло съответства на изискванията на активните инвеститори, с изключение на това, че те искат да получат целия си доход в парична форма, без акции, отбелязва Ройтерс.

Коментар