Samsung отвори достъпа до над хиляда патента

Samsung, един от най-големите притежатели на патенти в света, отваря за безплатно ползване част от портфолиото си

Южнокорейският технологичен гигант Samsung предостави безплатен достъп до повече от хиляда свои патента на малки и средни фирми. По-точно, компанията отваря 1091 патента, съобщи The Investor.

Това са патенти, които Samsung не използва, уточнява корейското делово издание. Те се отнасят до технологии в сферата на електрониката, дисплеите, мобилните устройства, телекомуникациите и др.

Отварянето на достъпа до патенти на Samsung става в рамките на програма на Корейския институт за развитие на технологиите (KIAT), която действа още от 2013 г. Институтът приканва големите компании да се присъединят към програмата, за да помогнат на малкия бизнес.

Samsung е един от най-големите притежатели на патенти в света. Наскоро корейската компания дори изпревари IBM по брой регистрирани патенти в САЩ, а анализаторите очакват и занапред Samsung да остане номер едно.

В последното десетилетие, с масовото навлизане на смартфоните, се водят истински патенти войни между водещите производители, като в играта често се намесват и т.нар. патентни тролове – компании, които печелят единствено от права върху интелектуална собственост, без да създават продукти.

Коментар