В над половината закони има текстове за е-управлението

Подготвяният регистър за оперативна съвместимост ще помага при разработването на е-услуги, заяви Атанас Темелков, председател на Държавна агенция „Електронно управление“

Държавна агенция „Електронно управление“ работи в няколко сфери, свързани с е-правителството и вече преминава към осигуряване на оперативна съвместимост, разказа Атанас Темелков, председател на Агенцията, при откриване на „IoT Adventure Forum 2018“ – събитие, организирано от Международната академия за обучение по киберразследвания (МАОКР) в партньорство с IDC България и Райт имидж.

На първо място ведомството е прегледало цялата правна рамка и трансграничните взаимодействия. Анализът показва, че в над 57% от законите има текстове, свързани с електронното управление. Това води до следващата крачка в дейността на агенцията – осигуряването на оперативна съвместимост. В тази посока ведомството създава регистър, свързан с оперативната съвместимост, който ще помага при разработването на е-услуги.

Работим също по промяната на бизнес правилата, по които функционират различните администрации“, каза още Атанас Темелков. „Опитът показа, че първо се правят системи и после се нагаждат процесите по тях. Сега се стремим да обърнем нещата, за да може това, което правим, да се прилага от администрациите веднага“, допълни той.

Не на последно място, Държавната агенция се фокусира върху мрежовата информационна сигурност. През тази година ведомството е подготвило нов закон за киберсигурност, който дефинира различните отговорности, свързани със защитата във виртуалното пространство.

Ако заменим думите „електронно управление“ с „интернет на нещата“, всичко това остава вярно“, каза Атанас Темелков. Въпреки това около 70% от населението не знае какво се крие зад този термин, допълни Албена Спасова, председател на УС на Международната академия за обучение по киберразследвания.

До година и половина се очаква бум на пазара на „интернет на нещата“, като различните анализатори прогнозират ръст до 40 млрд. долара, посочи още Атанас Темелков пред аудиторията на „IoT Adventure Forum 2018“ в Новотел София.

Деница Дженева

Деница Дженева

Коментар