Sony става най-големият музикален издател, купува EMI

Sony обяви намерението си да плати 2,3 млрд. долара, за да придобие контрола над музикалния лейбъл EMI. В резултат на сделката, японската компания ще стане най-големият в света музикален издател, отбелязва Ройтерс.

Придобиването ще разшири каталога на Sony с над два милиона звукозаписа. Сделката отчита рязкото нарастване на популярността на музикалните стрийминг услуги като Spotify и Apple Music, които възродиха звукозаписната индустрия, докато продажбите на физически носители падат.

Ръководството на Sony определя сделката с EMI като ключова стъпка към дългосрочен растеж. Японската компания ще увеличи дела си в EMI от сегашните 30% до 90%, изкупувайки дела на Mubadala Investment Company.

Покупката на EMI се явява поредна стъпка в стратегията на Sony за излизане от нискорентабилния бизнес с потребителска електроника в посока производство на датчици за изображения и създаване на развлекателно съдържание.

EMI контролира около 15% от световния музикален пазар, а заедно със Sony – 26%. Другите големи играчи в тази индустрия са Universal Music Group и Warner Music Group.

Коментар