TSMC започна производство на 7-нм процесори за iPhone

TSMC усвои 7-нанометровия технологичен процес за процесорите Apple A12

Следващо поколение на iPhone ще използва за първи път 7-нанометрови мобилни процесори. Тайванската компания TSMC вече е започнала производството на чиповете по поръчка на Apple, съобщи Блумбърг.

Новите мобилни процесори ще носят търговското наименование Apple A12. Преходът към по-тънък, 7-нанометров технологичен процес ще позволи създаване на по-компактни, по-бързи (до 20%) и по-икономични (до 40%) чипове.

Сегашното поколение процесори Apple A11 (Bionic), използвани в смартфоните iPhone 8 и iPhone X, се произвеждат по 10-нанометров технологичен процес TFTC FinFET.

Следващият iPhone се очаква да бъде обявен през втората половина на 2018 г. Към момента няма коментари за чипа A12 от официални представители на Apple и нейния производствен партньор TSMC.

Несъмнено, Apple се очертава като един от първите брандове, но не и единствен със 7-нм процесор в смартфоните си. Лидерът на пазара Samsung Electronics обяви по-рано тази седмица, че ще пусне собствени 7-нм мобилни процесори до края на годината.

Коментар