Алианс подготвя глобални HD карти за автономни коли

Нова индустриална група OneMap Alliance си постави задача да създаде унифицирани навигационни карти с висока разделителна способност (HD) за самоуправляеми автомобили.

В състава на алианса влизат компанията HERE (собственост на консорциум от Audi AG, BMW Group и Daimler AG), южнокорейският мобилен оператор SK Telecom, китайската технологична фирма NavInfo и японската Increment P (IPC)/Pioneer.

Задачата на OneMap Alliance е да създаде единни съгласуващи се карти, които да обхващат различни региони. За разлика от конвенционалната навигация, HD картите за самоуправляеми автомобили ще осигурят по-голяма точност и ще съдържат допълнителна информация. Такава може да бъде, например, информация за пътните маркировки с отчитане на броя на пътните ленти, данни за наклона на платното и др.

В настоящия си вид автономните автомобили съдържат голям брой сензори – лидари, радари, камери и други датчици. Автопилотът обаче изисква и действителни навигационни карти. Инициативата OneMap Alliance цели именно да помогне при създаването на постоянно обновявана база данни с подробни карти, които ще се използват от автопроизводителите по цял свят.

Очаква се появата на единни HD карти да оптимизира движението на самоуправляемите автомобили и да улесни формирането на пътната инфраструктура на бъдещето. Планът предвижда картите да бъдат готови още до 2020 г.

Коментар