Щатски съд придаде тежест на дизайна на Apple

Решение на районния съд в Сан Хосе, Калифорния „циментира“ значението на дизайнерските патенти в технологичната индустрия

Samsung трябва да плати 539 млн. долара на Apple, заради нарушаване на пет патента за iPhone в своите Android смартфони, продавани през 2010 и 2011 г., реши районният съд в Сан Хосе, Калифорния.

Съдебната битка между двете компании – лидери на световния пазар за смартфони – продължава вече седем години. Последното съдебно решение е стъпка назад за Samsung, тъй като компанията ще трябва да плати по-голяма сума – 539 вместо 399 млн. долара – по вече установено нарушение.

По-голямата част от плащането, $533 316 606, е за нарушаване на три патента за дизайн на Apple. Останалите $5 325 050 са за погазване на два патента за услуги.

Обосновката на журито не е ясна, но глобата е достатъчно висока, за да „циментира“ значението на дизайнерските патенти в технологичната индустрия, коментира CNET.

Макар че описват само козметичните елементи на даден продукт, подобни патенти очевидно имат голяма стойност. Това е добра новина за дизайнерите в Силициевата долина, където продукти на Apple като iPhone и MacBook са допринесли за повишаване на ролята на дизайна за пазарния успех.

От друга страна, последното съдебно решение може да концентрира власт в ръцете на големите корпорации, които разполагат с необходимите средства за получаване и защита на патенти.

Коментари по темата: „Щатски съд придаде тежест на дизайна на Apple”

добавете коментар...

  1. ха

    Това не е някаква тенденция, а обикновената търговска война, която Тръмп води. Глоби за чуждите фирми и забрана на дейността им, а ако искат компромис – неща да купуват повече американски надценени боклуци.

  2. Substance

    Опасен прецедент. Скоро патент за модни дрехи май може да очакваме. Светът все повече върви към форма над съдържание 🙁

  3. Saevar

    сърбите казват: “баш ме боли курац за нима” нито ползвам ябълката нито самсунга, има къде по-добри телефеони от към качесто и издържливост, Huawei, ZTE, Xiaomi… единственото нещо което ме интересува е Андроида да продължава да е най-популярната ОС, на М$ ОС-а неможа да се закрепи (що ли? нали са най-популярните в Десктоп средата ?)

Коментар