SES впечатли с първото си 8K телевизионно предаване

ТВ предаване в 8К през сателит на Astra стана хит по време на конференцията SES Industry Days в Люксембург (източник: SES)

Сателитният оператор SES демонстрира за първи път пренос на ТВ сигнал в 8К резолюция. Това стана по време на ежегодната конференция SES Industry Days (23-24 май) в Люксембург.

Екипът използва нов DVB-S2X видео стандарт, който позволява по-висока ефективност, а сигналът бе излъчен през един единствен 36 MHz транспондер на сателит Astra 3B.

Картината от 7680×4320 пиксела бе кодирана с HEVC и пренесена със скорост 80 Mbps – четири пъти по-висока от необходимата за 4К излъчване. Сигналът идваше с IP формат от самия източник, с което се тестваха и технологии за бъдещ пренос, изцяло базиран на IP стандарта.

В демонстрацията SES си партнира с компанията Spin Digital, която е специалист в областта на кодирането и възпроизвеждането на 8K HEVC сигнал в реално време, използвайки единствено софтуерно решение. SES обедини усилия и с Sharp/UMC, която достави 8K телевизионни екрани.

Съдържанието в 8K резолюция, 60 кадъра в секунда и 10-битов цвят, бе заснето с оригинална 8K камера на PSNC (Poznan Supercomputing and Networking Center) и включваше също 8K компютърно генерирани анимации от Unigine Corp.

Въпреки че 8K ТВ излъчването си е предизвикателство с днешните технологии за кодиране и ще минат няколко години, докато достигне до домовете на масовия потребител, демонстрацията показва, че сателитите са напълно способни да пренасят 8К сигнал“, коментира Томас Верид, вицепрезидент „Нови технологии и стандарти“ в SES Video.

По неговите думи, демонстрацията издига телевизионното изживяване на едно по-високо ниво и дава „поглед в бъдещето“ на телевизионната индустрия. Той подчерта ангажимента на SES да подкрепя клиентите и партньорите си в доставката на 4K UHD сигнал в домовете на потребителите.

Коментар