Троянец блокира достъпа до файлове и папки

Нова зловредна програма от тип троянски кон инфектира отскоро потребителските компютри. Trojan.Locker.8 блокира достъпа до различни папки на твърдия диск, съобщава антивирусната компания DrWeb.

Програмата изисква от потребителя да се обърне към създателя на вируса за получаване на инструкции за деблокиране на папките. Размерът на зловредния файл е доста голям – 2 мегабайта и пакетиран с помощта на ASPack.

При стартиране на файла, се появява изображение на генератор на случайни числа, който няма отношение към действията на програмата. Наличието му обаче свидетелства за това, че Trojan.Locker.8 може да се разпространява под формата на генератор на случайни числа за кракване на продукти на Adobe.

Веднъж задействан, Trojan.Locker.8 преименува файлове и папки във всички раздели освен системния. Новите наименования не съответстват на стандартните правила за папки в системата Windows, но съдържанието на файловете и папките остава непроменено.

Троянецът създава свое копие, файл answer.exe, на десктопа и в блокираните раздели на твърдия диск. Когато бъде стартиран, answer.exe издава предупреждение, че са блокирани файлове, и предлага на потребителя да се обърне към създателя на програмата, като използва предоставените данни.

Вирусът блокира също файлове и папки на системния диск и по-точно в My Documents и на десктопа, въпреки твърденията на създателя си, че не извършва подобни действия.

Антивирусната компания DrWeb предлага безплатна програма за деблокиране на файловете и папките. Експертите съветват потребителите да не се обръщат към автора на вируса.

Коментар