Руският процесор Baikal-T1 е достъпен за 64 долара

BE-T1000, известен като Baikal-T1, е 28-нанометров процесор с консумация по-малко от 5 вата и размери 25х25 мм

Руската технологична компания Байкал Електроникс обяви цените на дребно на своя процесор BE-T1000, известен още като Baikal-T1, който е достъпен на пазара в страната от днес, 1 юни.

Едночиповата система (SoC) ще се продава на цена от 3990 рубли (64,34 щатски долара по актуалния в момента курс) в магазините за електронни компоненти „ЧИП и ДИП“, както и в мрежата от онлайн магазини. Цените на едро на Baikal-1 ще се определят индивидуално, според поръчката.

BE-T1000 е 28-нанометров процесор с консумация по-малко от 5 вата и размери 25х25 мм. Чипът включва две суперскаларни ядра P5600 MIPS 32 r5, работещи на тактова честота до 1,2GHz, допълнени от 1MB кеш памет от второ ниво.

В едночиповата система са интегрирани контролер на памет DDR3-1600, интерфейси Gigabit Ethernet (два порта) и 10 GbE (един порт), контроллер PCIe Gen.3 х4 и два порта SATA 3.0.

По-рано в мрежата от магазини „ЧИП и ДИП“ се появиха дънни платки BFK3.1 с процесор BE-T1000 (Baikal-T1), които струваха 39 900 рубли (около 644 долара). Чипът е подходящ за използване в комуникационна инфраструктура, офисни компютри, мрежов сторидж и промишлена автоматизация.

Коментари по темата: „Руският процесор Baikal-T1 е достъпен за 64 долара”

добавете коментар...

  1. Yo

    Същите злобари и на Китай се подиграваха някога, сега всичко им е произведено в Китай, от дънната платка до долните гащи.

  2. Фофу

    Anonymous 03/06/2018 02:22 съжалявам, аз не съм ти фен обаче. Нещо трябва да намалиш алкохола за почне да ти се разбира. Аз никога не съм казвал, че произвеждам процесори на първо време. Не виждам защо питаш. Абе оправи алкохолните дози, че не ми се губи повече време да доизяснявам …

    И флуидите не ми потичат нито май, нито юни или който и да били друг месец в годината. За разлика от платените плющеци дето се изтъпанват и започват да рецитират глупости.

  3. Anonymous

    Фофу, фен съм ти ;))
    Ти, лично, колко процесора си произвел? Предполагам, ако не хиляди, то поне десетки ;)))
    Пък било то и в Тайван? Като чуеш за руски технологии ти потичат флуидите май, фофу ;)))

  4. Фофу

    Последният Anonymous 02/06/2018 06:12 е надул яката руска тромба. Чак му потекоха флуидите.
    “Русия е една от малкото държави, ако изобщо има други такива, които са способни самостоятелно да произведат собствен процесор” – Русия е една от многото, които не могат. Произвежда се в Тайван за сведение. И е копие на стари разработки.

    “Отдайте дължимото на труда и стремежа към развитие” – да поредният стремеж за тестване в граждански условия с цел по-късното внедряване във военни. Нищо повече.

    “Постижение си е да стигнеш до олимпиадата” – е след повече от 100 години съвременна олимпиада най-накрая им дадоха малко възможност. И те показаха в пълният си вид своята некадърност и корумпираност, че даже и Путин дето се беше напънал до пръсване уж да ги овладее и да се изфукляви, не можа. 60 километрови трасета струващи 400 милиарда, сгради за живеене на състезателите с недостроени тоалетни, кофи за изхвърляне на омазаните тоалетни хартии, които стояха с дни и ароматизираха. А пък колко са похарчили да подкупват членове на олимпийският комитет едва ли някога някой ще знае.

  5. Anonymous

    Русия е една от малкото държави, ако изобщо има други такива, които са способни самостоятелно да произведат собствен процесор. Всички останали са мултинационални консорциуми. Отдайте дължимото на труда и стремежа към развитие. В една олимпиада не само победителите са спортисти. Постижение си е да стигнеш до олимпиадата. Който не вярва да опита. Или поне да проектира и произведе собствен процесор. Ние чесъна внасяме от Китай…

  6. Случаен

    Путин заказал его и они сделали. Този процесор си е чист руски АЗЛК Москвич или по-скоро ЗаЗ-ка. За да угодят на бащицата, скалъпили процесор доколкото могат, как да обяснят на Путин, че за да се направи процесор трябват много пари, много инженери, много наработки, много тестове…
    Архитектурата му западна, производителя тайвански, че и по 28 нм, при положение, че до няколко месеца ще се появят 7 нм процесори.

  7. Anonymous

    Този процесор не е нещо особено – залага на добре известна архитектура процесори, каквито има много по света. Това не е като топ разработката им CPU Эльбрус, който освен че е скъп, то вероятно и трудно ще може човек да си го купи.

Коментар