Ход на Google удари по Firefox

Интернет гигантът Google направи Chrome браузър по подразбиране при зареждане на пакета от безплатни приложения Google Pack. Досега тази привилегия имаше браузърът Firefox.
Продуктът на Mozilla остава опция в Google Pack – пакет, който включва Google тулбар, десктоп и други безплатни програми. При инсталиране на пакета, потребителите, които искат да работят с браузъра на Mozilla, трябва да зададат сами това, тъй като подразбиращият се браузър вече е Chrome.
В корпоративния блог експертите на Google посочват, че промяната е продиктувана от желанието им да увеличат популярността на Chrome. Добавянето на техния продукт в Google Pack означава, че сегашните потребители ще бъдат информирани за браузъра, а новите ще инсталират по подразбиране Chrome вместо Firefox, казват от Google.
Миналата седмица интернет компанията обяви, че нейният браузър вече има 10 милиона потребители. Според компанията за изследвания Net Applications, Chrome държи по-малко то 1% от пазара на браузъри. В същото време, Firefox има 20% за предходния месец, а Internet Explorer държи 70%.
Google подчертава своята заслуга за успеха на Mozilla. Компанията е допринесла значително за популярността на Firefox, лансирайки го на началната си страница. Освен това Google включи браузъра на Mozilla в своя пакет от приложения и насърчи издателите на уеб сайтове да го промотират.

Коментар