Хакери обезлесяват Амазония

От две години бразилското екологично министерство използва модерна онлайн система за следене и контрол на изсичането на тропическите гори по поречието на река Амазонка, от които зависи климата на цялата планета. Правителството на страната е разработило програма за дейностите на дърводобивните и въгледобивните компании в региона, като е поставило строги ограничения и годишни квоти за всяка от тях.
Почти веднага след пускането на системата в действие обаче хакери, наети от 107 компании с интереси в региона, направиха пробив в сигурността на системата и успяха да подправят количествата разрешен добив, както и да фалшифицират разрешителните за транспортиране на добития материал. В резултат на това само от един бразилски щат нелегално са експортирани 1.7 млн. кубически метра дървесина на стойност 833 млн. долара.
Полицията започна да разследва заподозрените компании и хакери още през 2007 г. и арестува 30 от лидерите на престъпните кръгове. Един от тях е още в затвора, а 202 обвинени чакат присъдите си.
Скандалът предизвика протести от страна на активистите от „Грийнпийс”. Те са недоволни и от факта, че бразилският национален конгрес се готви да промени закона за горите на страната и да позволи още по-голям процент на изсичане на горите. В момента на собствениците на земи по поречието на Амазонка е позволено да секат дървета от 20% от площта на земите им.
Природозащитниците предлагат да се спре изцяло изсичането на тропическите гори, за да се ограничи отрицателното влияние на човешката дейност върху климата на планетата.

Коментар