Чипмейкър затъва след загуба на поръчки от Apple

Акциите на чипмейкъра Dialog Semiconductor поевтиняха със 17% в петък, в резултат на решение на Apple

Apple е способна да влияе на съдбата на своите партньори в полупроводниковата индустрия, в редица случаи – негативно. Това се случва в момента и с компанията Dialog Semiconductor – производител на контролери за захранване на смартфони.

Решение на Apple да пренасочи поръчките си на контролери за новите модели iPhone към два други доставчика доведе до рязък спад в котировките на Dialog Semiconductor. На борсата в петък акциите на немския производител на чипове поевтиняха със 17% – до минималната си стойност за последните четири години.

Очаква се тази година Apple да намали поръчките на чипове от Dialog Semiconductor с около 30% спрямо първоначално планирания обем. Производителят на iPhone не е обяснил мотивите си за смяна на доставчика и с кои нови партньори ще работи, съобщи Ройтерс.

Подобно сътресение Dialog Semiconductor преживя и миналата година, когато се появиха слухове, че Apple разработва собствени контролери за захранване на смартфони. Според пазарните наблюдатели, над половината от приходите на Dialog идват от доставка на контролери за Apple.

Коментари по темата: „Чипмейкър затъва след загуба на поръчки от Apple”

добавете коментар...

  1. Хардуерист

    Тези ги чувам за сефте, но явно ще последват съдбата на Инфинеон, които бяха една реномирана немска марка …в миналото.

Коментар