Задлъжнялата Dell съкрати двойно загубите си

Dell продължава да търпи загуби след поглъщането на EMC за 67 млрд. долара

С увеличени приходи и двойно по-малка загуба приключи първото тримесечие на финансовата 2018 година най-голямата частна ИТ компания – американската Dell Technologies, резултат от сливането на Dell и EMC.

Приходите на базираната в Тексас компания са се покачили с 19% за тримесечния отчетен период, приключил на 4 май, и възлизат на 21,4 млрд. долара, в сравнение с 18 млрд. долара година по-рано.

Покупката на сторидж компанията EMC за 67 млрд. долара въвлече Dell в големи дългове, оценявани в момента на около 40 млрд. долара. През тримесечието компанията върна на кредиторите около 600 млн. долара, като общият размер на възстановените средства достигна 13 млрд. долара.

Поради това бреме, Dell продължава да търпи загуби. През първото финансово тримесечие те възлизат на 538 млн. долара, което обаче е двойно по-малко (55% намаление), спрямо същия период на миналата година.

Подразделението Dell Infrastructure Solutions Group, специализирано в сървъри, мрежови устройства и системи за съхранение на данни, увеличава приходите си с 25% до 8,7 млрд. долара и отчита оперативна печалба от $939 млн.

Компютърният бизнес, с който се занимава подразделението Dell Client Solutions Group, постига приходи в размер на 10,3 млрд. долара, което е с 14% повече на годишна база. Оперативната печалба на подразделението се е покачила с 64% до 533 млн. долара.

Доставките на компютри Dell се увеличават вече 21 тримесечи поред. В периода януари-март компанията бележи ръст от 6,4% в този бизнес, по данни на IDC. На пазара за монитори Dell е номер едно за 19-то поред тримесечие. Освен това компанията е лидер в продажбите на работни станции и постига по-голям ръст от средния за пазара.

Разработчикът на софтуер за виртуализация VMware, който мина под контрола на Dell след поглъщането на EMC, е генерирал приходи в размер на 2,03 млрд. долара през тримесечието, което е ръст от 12% на годишна база, докато оперативната печалба на компанията остава без промяна, на ниво от 613 млн. долара.

В момента Dell разглежда възможността за сделка, при която компанията ще се присъедини формално към VMware, за да може по-бързо да излезе отново на борсата. Подобна сделка обаче среща съпротива от страна на акционерите на VMware и не е сигурно, че ще се реализира.

Коментар