Правителството подписа с AES за най-големия вятърен парк у нас

Американската компания AES-Geo Energy ще изгради най-големия вятърен парк у нас „Свети Никола”. Проектът е на стойност 270 млн. евро и се финансира от AES и консорциум с участието на Европейската банка за възстановяване и развитие, Международната финансова корпорация (IFC), UniCredit Bank и UniCredit Bulbank.

Днес в Министерски съвет бяха подписани финансовите споразумения по проекта, който предвижда изграждане и експлоатация на 52 вятърни турбини с мощност 156 мегавата. Това е особено съществено за българската икономика, когато в целия свят се развива финансова и икономическа криза, заяви премиерът Сергей Станишев.

AES е най-големият индустриален инвеститор у нас от 1989 г. насам. Компанията е вложила 1.2 млрд. евро в заместващата нова мощност в ТЕЦ „Марица-Изток 1”.

България, както и другите страни от Европейския съюз, има ангажимент за постигане на 16 на сто производство на ВЕИ към 2020 година.

Реализацията на новия проект започна от лятото на 2007 г. Инвеститорът планира да го завърши към края на следващата или началото на 2010 г.

Близо 5 млрд. евро са преките чуждестранни инвестиции у нас към края на октомври, което е с 200 млн. евро повече в сравнение с тези от същия период на миналата година, съобщи министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Според него, налице са реални шансове инвестициите в страната ни за тази година да достигнат нивото на тези от предходната.

Коментар