Хладилен агрегат охлаждал 28-ядрения процесор на Intel

Ключът за успеха на експеримента се оказва необичайно мощната система за течно охлаждане и 29-фазовото захранване за процесорния цокъл (източник: AnandTech)

Когато по-рано тази седмица Intel показа на Computex 2018 в Тайпе работеща система с 28-ядрен процесор на тактова честота 5GHz, мнозина се запитаха с какво охлаждане работи машината. Ето го и отговорът…

Оказа се, че ИТ гигантът от Санта Клара, Калифорния, е прибягнал до своеобразен хладилен агрегат, за да охлажда системата с работещ прототип на безпрецедентен десктоп процесор, преминала успешно теста Cinebench R15, съобщава специализираният сайт AnandTech.

Нищо не е толкова просто, колкото изглежда на пръв поглед. За целите на демонстрацията Intel е подготвила минимум две платформи за овърклок и тест с Cinebench R15 на тактова честота 5GHz за всичките 28 ядра, но в крайна сметка е успяла да постигне този резултат само на едната платформа.

Ключът за успеха на експеримента се оказва необичайно мощната система за течно охлаждане и 29-фазовото захранване за процесорния цокъл LGA3647. Течността допълнително е охлаждана до 4 градуса по Целзий със специален „чилър” Hailea HC-1000B с мощност 745,7 вата и пропускателна способност от 1500 до 4000 литра в час.

На публикуваните снимки от тестовата установка се вижда, че размерите на „хладилника” са сравними с тези на персонален компютър. Подобна система има охлаждаща способност от 1770 вата.

Коментар