Intel тества най-малкия квантов процесор

Intel напредва в сферата на квантовите изчисления. Инженери на компанията от Санта Клара, Калифорния, разработват и вече тестват най-малкия чип със спинови кубити, съобщи CDRinfo.

Чипът е създаден в предприятието Intel D1D Fab в Орегон с използване на наличните технологии за силициево производство. За разлика от обикновените микросхеми обаче, квантовият процесор не съдържа транзистори, а вместо тях се използват елементи, които позволяват работа със спиновете на отделните електрони.

Напречният размер на един кубит е 50 нанометра. За работа на квантовия процесор е необходима температура, близка до абсолютната нула. Разработката на Intel все още е на експериментален етап и няма информация кога ще намери комерсиално приложение.

Възможността на кубитите да приемат едновременно различни състояния дава на квантовите компютри огромно предимство в производителността при определени алгоритми спрямо сегашните изчислителни машини. Според повечето специалисти, именно квантовите изчисления ще осигурят следващия технологичен пробив в компютрите.

Коментари по темата: „Intel тества най-малкия квантов процесор”

добавете коментар...

  1. Хардуерист

    Intel напредва в сферата на квантовите изчисления.
    —————————-
    10 год. след като канадците от D-Wave Systems пуснаха първия в света квантов компютър, Интел напредвали…?

Коментар