Alibaba влага близо $16 млрд. в „умна” логистика

Инвестиция в размер на 15,6 млрд. долара планира китайският холдинг Alibaba Group за изграждане на умна мрежа за логистика чрез своето подразделение Cainiao Network Technology, съобщи Digitimes.com.

Интелигентната логистична мрежа ще се състои от две части. Вътрешна магистрална мрежа ще обезпечи доставки на стоки на територията на Китай в рамките на 24 часа, като ще снижи драстично разходите за логистика.

Втората част на мрежата ще бъде глобална, в съответствие с платформата за международна търговия eWTP (Electronic World Trade Platform), като ще обхване държавите и регионите в предложената от Китай инициатива „Един пояс един път” (One Belt and One Road). Доставките на стоки в тази мрежа ще се изпълняват в рамките на 72 часа.

Предполага се, че вътрешната магистрална мрежа ще бъде свързана с всички логистични оператори в Китай и от нея те ще имат достъп до глобалните пазари. Cainiao има над 300 партньора в Китай, за които работят над 3 милиона куриери, а общата площ на складовете, центровете за трансбордиране и пунктовете за сортиране превишава 30 млн. кв.мeтра.

В момента логистичната мрежа на Alibaba обхваща повече от 2700 населени места в национален мащаб. В 1500 от тях компанията гарантира доставка още в деня на поръчката или на следващия ден.

Коментар