Плъгините за Chrome – скоро само от официалния магазин

Google възнамерява да блокира възможността за инсталиране на разширения (плъгини) за браузъра Chrome от външни източници. Потребителите ще могатт да ползват само разширения от официалния магазин Chrome Web Store, съобщава блогът на проекта Chromium.

Плъгините са едно от сериозните предимства на Chrome, който е най-популярният браузър в света, като позволяват значително разширяване на неговата функционалност. Но те, от друга страна, често са причина за заразяване на компютрите с вируси и друг злонамерен софтуер.

Google е решен да изкорени този проблем, като забрани инсталирането на разширения в Chrome от странични ресурси. Потребителите на браузъра ще могат да разширяват неговата функционалност само от официалния магазин Chrome Web Store.

По-стриктните правила за работа с разширенията ще се внедряват постепенно. На първо време ще отпадне възможността за директно (inline) инсталиране на нови разширения от уеб сайтове, като потребителят ще бъде пренасочван към онлайн магазина. Външните разширения ще бъдат блокирани напълно с излизане на Chrome 71 през декември т.г.

Коментар