Легeндарната MIPS купена от стартъп за изкуствен интелект

Млада компания, специализирана в технологиите за изкуствен интелект, погълна MIPS Technologies – легендарния създател на процесори с едноименната архитектура и IP ядра. Стойността на сделката не се съобщава.

Сделката ще позволи на стартъпа Wave Computing да разшири сферата си на дейност, вкл. с AI приложения за нуждите на вградени системи. Покупката не е изненадваща, тъй като повечето мениджъри на Wave, вкл. главният изпълнителен директор Дерек Майер, се присъединиха към компанията от MIPS.

В последните години MIPS загуби силните си позиции на пазара за процесорни IP ядра, но архитектурата MIPS все още се използва от компании като Microchip, Mobileye (Intel), MediaTek и Denso, отбелязва CDRinfo.

Обединената компания ще оперира на пазара под името Wave Computing, запазвайки марката MIPS и фирмения си облик. Ще продължи и лицензирането на MIPS решения.

Очаква се Wave да публикува скоро план за развитие на платформа за изкуствен интелект, изградена на базата на нейни собствени разработки и технологии на MIPS.

Коментар