ZTE отново под санкции от САЩ, акциите й рухнаха

Сагата със ZTE продължава, след решение на Сената в ущърб на китайската компания

Сенатът на САЩ гласува за възобновяване на санкциите срещу китайския производител на смартфони и телекомуникационно оборудване ZTE. Това доведе до срив в котировките на компанията.

Днес ценните книжа на ZTE поевтиняха с 24% на борсата в Хонконг – до 10,02 хонконгски долара, което е най-ниската им стойност за последните две години. На борсата в Шънджън котировките на компанията паднаха  с 10%.

От момента на възобновяване на търговията с акции на ZTE миналата седмица стойността им намаля с 38%, а пазарната капитализация на компанията се понижи със 7 млрд. долара.

През април т.г. американските власти забраниха на местни компании да продават на ZTE компоненти за смартфони, телеком оборудване и други устройства, произвеждани от китайската компания. Срокът на санкциите бе фиксиран на 7 години – до 2025 г.

Като официална причина властите изтъкнаха факта, че ZTE е заблудила министерство на търговията на САЩ – вместо да накаже свои служители и топ-мениджъри за нарушаване на споразумение със САЩ, касаещо Иран, компанията ги е наградила.

По-рано този месец ZTE договори сваляне на санкциите. Съгласно условията на споразумението, китайската компания трябва да плати 1 млрд. долара на министерство на търговията на САЩ и да направи промени в ръководния си екип в рамките на 30 дни.

Договорът включва също отваряне на сметка на стойност 400 млн. долара, които могат да бъдат взети от американските власти, ако ZTE отново наруши условията по споразумението.

Решението на Сената на САЩ за възобновяване на санкциите е част от по-голям законопроект за отбраната, който предстои да бъде съгласуван с палатата на представителите. Според публикация на Уол Стрийт Джърнъл, президентът Доналд Тръмп ще се опита да убеди съгласуващата комисия на двете палати да смекчи позицията си спрямо ZTE, като освен това може да използва и правото си на вето.

Коментари по темата: „ZTE отново под санкции от САЩ, акциите й рухнаха”

добавете коментар...

  1. ха

    ZTE е пътник, но след него ще последват и много американски чип производители, които постепенно ще бъдат изключени от доставките на останалите китайски производители на електроника. Така де, кой би рискувал да си срине бизнеса заради приумиците на американския президент. Така просто не може да се прави бизнес…

Коментар