Умните колонки рядко управляват… умния дом

Най-често умните колонки служат като източници на прогноза за времето и новини

Само 6% от притежателите на умни колонки – от рода на Amazon Alexa – използват високотехнологичните джаджи за управление на останалите устройства от т.нар. умен дом, сочи ново проучване на анализаторската компания IHS Markit.

Умните колонки рядко се използват и като инструменти за дистанционно управление на осветлението, регулиране на температурата в помещенията и други подобни приложения, показват резултатите от изследването сред потребители в САЩ, Великобритания, Япония, Германия и Бразилия.

Най-популярният сценарий на използване на умните колонки е да дадат прогноза за времето и да съобщят новини. Други техни приложения са пускане на музика, изпращане на съобщения, позвънявания и извършване на покупки.

Анализаторите очакват обаче в близките години все повече потребители да започнат да използват смарт колонките именно за управление на устройствата в умния дом. Твърди се, че от началото на годината около 900 производители са предложили на пазара 4100 модела умни свързани устройства за дома.

Изследването обхваща потребители на умни колонки Apple HomePod (Siri), Google Home (Google Assistant), Amazon Echo (Alexa) и устройства, в които се използват персоналните помощници Microsoft Cortana и Samsung Bixby.

Най-популярният персонален помощник сред анкетираните потребители е Amazon Alexa (40%), следван от Google Assistant (23%). Около 20% от респондентите са заявили, че имат колонки Amazon Echo и Google Home.

Коментар