10-годишен максимум на хардуерния пазар у нас

Пазарът на компютърен хардуер в България регистрира 10-годишен максимум през първото тримесечие на 2018 г., съобщиха от агенция CBN Pannoff, Stoytcheff & Co., която следи динамиката вече 105 поредни тримесечия.

Спадът в курса на американския долар, добрите две последни тримесечия и трудните цели на пазара за компютри, компоненти и периферия, в съчетание с покачващата се единична цена на устройствата, предопределят невиждани досега ръстове в доставките на ИКТ хардуер, сочи анализът на CBN.

Всичко това нямаше да се случи и без помощта на договорите за доставка на хардуер по големите обществени поръчки по ЗОП в България в заключителното тримесечие на 2017 г., които се издължават и през първото тримесечие на 2018 г., коментираха от CBN. Само там подписаните договори за доставка на хардуер са на стойност 23,7 млн. долара.

Бизнесът с настолни системи, сървъри, големи сторидж решения, твърди дискове, мрежов хардуер, токозахранващи устройства, монитори и принтери се измерва с двуцифрен ръст в щатската валута.

Дори двата локомотива на хардуерния пазар – мобилните компютри и мобилните телефони показаха характер, като вторите напук на световния тренд „пораснаха“ със 17 млн. долара само за тримесечие.

Далеч по-различна е картината в евро, и в бройки. Там нещата са си на мястото. Таблетите дадоха малко назад, а при смартфоните резултатът е минус 16 000 в бройки, отбелязва CBN. Но пазарът на смартфони е видимо труден, все още в офертите на големите играчи в сегмента висят стари модели без корекции в цените, а конкуренцията в интернет се засилва.

В допълнение, азиатските доставчици вадят флагман след флагман със Snapdragon 845, три камери от по 20МP и батерии с 3-4000 милиамперчаса на цени от под 1 евро на ден.

На този фон осезаемото дръпване надолу в търговията на едро навежда на мисълта, че складовете може да се препълнят, което е сигнал към дилърите и хипермаркетите да внимават какво и с колко зареждат, отбелязва CBN.

Другата изненада, вече като тенденция, се оказва експортът. Q1 2018 се нарежда на второ място за последните 12 години по обем на експорта, като за първи път в историята най-изнасяният вид хардуер е абсолютно дебютен за пазара, но от анализаторската компания не разкриха за какъв продукт става въпрос.

Коментар