Гимназиите приемат заявления онлайн от днес

През миналата година 33% от седмокласниците кандидатстваха електронно

Кандидатите за профилирани и професионалните гимназии ще могат за втора година да подават заявления и онлайн, вместо на хартиен носител, съобщиха от Министерство на образованието и науката.

Електронната система отваря днес, като в същото време и училищата-гнезда, определени от регионалните управления на образованието (РУО), ще започнат да приемат документи на хартиен носител.

Родителите, които изберат електронно заявление, няма да могат да подават на хартиен носител и обратно. През миналата година 33% от седмокласниците кандидатстваха чрез портала на министерството.

Достъпът до страницата за подаване на документи е чрез входящ номер и уникален 10-цифрен код, записани в служебната бележка за явяване на националните външни оценявания. С тях ставаше и проверката на резултатите от изпитите.

След влизането в платформата данните на ученика се генерират автоматично. Родителите трябва да попълнят предпочитаните училища с избраните профили или специалности от професии, подредени последователно според предпочитанията. Всяка паралелка е отделно желание.

Изборът става от падащо меню или чрез въвеждане на 4-цифрените кодове на специалностите. Препоръчително е да се попълнят поне двадесет, съобразени с резултатите от изпитите. Броят им е неограничен.

Родителите и учениците могат да кандидатстват за училища в повече от една област в страната с отделни заявления. Корекции на вече подадени документи не се допускат, освен в изключителни случаи, като те могат да се правят само в РУО.

Ако ученикът иска да учи в професионална гимназия, задължително трябва да приложи сканирано копие на медицинско свидетелство, издадено от общопрактикуващия му лекар. Това става с натискане на бутон „прикачване на медицинско (PDF)“, а оригиналът се представя при записването.

Коментар