Управляват робот с мозъчни импулси за грешка

Методиката за управление на роботи с мозъчни ErrPs импулси вече е тествана успешно (източник: MIT)

Нова, по-опростена и ефективна система за управление на роботи създадоха учени от Масачузетския технологичен институт (MIT). Тя не изисква специално обучение, както досегашните методики, използвани за същата цел.

За целта учените от MIT използват мозъчни импулси ErrPs, които са свързани с грешките. Човек изпраща такива импулси, когато забележи грешка в действията на робота.

По време на работа устройството постоянно сканира мозъка на човека и ако регистрира импулси ErrPs, преустановява своята работа, за да се извършват корекции с помощта на мускулна активност на ръцете.

Новата методика вече е тествана успешно на робота Baxter, задачата на който е била да пренесе строителен инструмент до определено място на стойката. В случай на грешка на Baxter, човекът коригира неговите действия с помощта на жестове.

Експериментът показва, че управлението по новата методика е значително по-точно – роботът правилно е избирал точката на стенда в 97% от случаите. За сравнение, предишната по-сложна система за управление постигаше точност от 70%.

Според учените, ErrPs импулсите позволяват на всеки човек да управлява робот. Благодарение на тази технология, роботите могат да се научат да работят на голяма дълбочина под водата, в предприятия и строителни обекти.

Коментар