Изкуствен интелект предсказва смъртта на пациенти

Учени и разработчици по целия свят се опитват да създадат изкуствен интелект, който прогнозира промените в климата, резултатите от спортни събития, природни бедствия и др. И тези усилия вече дават реални резултати.

Google твърди, че е научила AI да предскаже смъртта на пациентите в болници, съобщи Блумбърг. Екип от експерти на интернет гиганта е създал система с изкуствен интелект, която може да предскаже по-точно от сегашните методи вероятността от фатален изход на пациентите.

Като пример се посочва следната история. Жена с напреднал рак на гърдата стига до градската болница. Тя прави необходимите изследвания, а болничният компютър оценява риска от смърт по време на престоя на жената в лечебното заведение на 9,3%. В същото време изкуственият интелект на Google използва 175 639 точки от данни и дава вероятност от 19,9% за смърт на пациента. Няколко дни по-късно жената умира.

Всъщност, създаденият от екипа Medical Brain изкуствен интелект прогнозира не само вероятността от смърт, но също така и приблизителната продължителност на болничния престой, шанса за възстановяване и т.н. Най-впечатляваща, разбира се, е способността на системата да предскаже вероятността от смърт.

AI системата използва огромен обем данни както за конкретния пациент, така и за всички други пациенти, за които е налична и достъпна информация. Колкото повече информация минава през AI системата, толкова по-точни са прогнозите.

Изследователите от Mediacal Brain екипа на Google са използвали 46 млрд. записа на анонимни пациенти от три големи болници. AI системата се фокусира върху данните за всяка болница поотделно, тъй като синтезирането на информация от всички болници е било много по-трудно.

Според експертите на Google, в бъдеще такива AI системи ще използват за своите прогнози не само директна медицинска информация, но и данни за други фактори, които влияят на здравето на хората – време, географско местоположение, автомобилен трафик и т.н. Изкуственият интелект не само ще спасява човешки живот, но и ще пести пари.

В момента практическата реализация на такива системи изглежда все още далеч във времето. Но с оглед на темповете на развитие на съвременните технологии, възможно е след 10 години изкуственият интелект да участва в лечението на хората наравно с лекарите.

Коментари по темата: „Изкуствен интелект предсказва смъртта на пациенти”

добавете коментар...

  1. ха

    Аз пък чакам, кога ИИ ще предскаже смъртта на самата Google. То бива бива малоумни приложения на ИИ, но чак пък толкова? Същото като блокчейн технологията, която сега вече се добавя като подправка и в супите, за да си напълно сигурен, че все пак си ги ял…

Коментар