Опасен ботнет Mylobot причинява множество щети

Mylobot може да зарази компютри с вируси-изнудвачи и софтуер за добив на криптовалута

Специалисти по сигурност засякоха в интернет нова злонамерена мрежа от компютри. Ботнетът Mylobot има доста широки възможности – може да изтрива програми-конкуренти и да пуска .exe файлове без да ги инсталира на твърдия диск.

За опасния Mylobot съобщават от компанията Deep Instinct. Експертите са установили, че ботнетът изпълнява самостоятелно до осем действия, вкл. прекратяване на процеси и пускане на програми.

Вредоносната мрежа може да зарази компютри с вируси-изнудвачи и софтуер за добив на криптовалута. Освен това Mylobot е способен да управлява алгоритмите на Windows Defender (вградената защита в Windows 10) и да контролира трафика.

В първите 14 дни след проникване в компютъра, заразата не прави нищо и е незабележима, но именно в този период злонамереният софтуер елиминира своите конкуренти, ако такива са инсталирани на компютъра. След „спящия“ режим Mylobot започва да работи за целите на хакерите.

Deep Instinct е открила сървъра, който управлява опасния вирус. Оказва се, че по-рано същата машина е използвана за други кампании, произтичащи от т.нар. тъмна мрежа.

Коментари по темата: „Опасен ботнет Mylobot причинява множество щети”

добавете коментар...

  1. Alabala

    Хахаха много добро име, в някои азиатски страни се превежда като my lobot = моя задник 🙂

Коментар