България и Македония готвят пътна карта за евтин роуминг

Пътна карта за намаляване на тарифите за роуминг между България и Македония ще бъде подготвена на съвместна среща на ресорните министерства от двете страни, регулаторните органи и мобилните оператори.

За това се договориха на среща вчера министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и министърът за информационното общество и администрацията на Македония Дамян Манчевски, който предложи Скопие да бъде домакин на разговорите още в следващите седмици.

Намаляването на цените на роуминга е акцент в политиката на българското правителство, каза по време на срещата министър Московски. Той добави, че тази стъпка е част от политиката за приобщаване на Западните Балкани към Европейската цифрова икономика.

Министър Московски подчерта, че още през 2017 година българската страна инициира подписване на споразумения с Македония и Сърбия за постепенно намаляване на цените на разговорите и на мобилния интернет. Те дават възможност на всички местни регулатори да направят пазарни анализи, за да бъдат постигнати реалните стъпки за намаляване на цените на роуминга.

„Дължим това на потребителите. По данни на българските оператори, само за месец около 300 000 потребители са използвали роуминг услуги при пътуване в Западните ни съседки. Те са провели около 180 000 разговора с обща продължителност над 600 000 минути, изпратили са около 120 000 текстови съобщения SMS и са изразходвали над 130 000 MB данни“, каза министър Московски.

Коментар