Появи се анонимен вариант на браузъра Firefox

Нов браузър с отворен код, вариант на популярния Mozila Firefox, ще позволи на потребителите да сърфират в Интернет при пълна анонимност. Torpark е дело на групата програмисти Hacktivismo, които се определят като експерти по компютърна сигурност, работещи за защита на човешките права.
Анонимният браузър е достъпен свободно по условията на лиценза GNU (General Public License). Може да се стартира от USB памет и не изисква инсталация, тъй като е предварително конфигуриран. Torpark работи, като сменя често IP-тата на потребителите през мрежата The Onion Router (Tor), за да прикрие адресите и да осуети проследяването им.
Данните, минаващи от потребителския компютър към мрежата Tor, са криптирани и дори за ISP-тата е невъзможно да ги видят, твърдят създателите на софтуера. Става въпрос за информация за посетените сайтове и времето, прекарано в тях.
Има и ограничения в анонимността, разбира се. Според експертите от Hacktivismo, данните могат и да не бъдат криптирани, когато се предават между мрежата Tor и уеб сайтовете. За да избегнат рискове, потребителите трябва да се придържат към сигурни сесии, които са верифицирани от браузъра със заключваща икона, съветват експертите.
Проблемът с личните данни в Интернет става все по-актуален. Причина за това са зачестилите случаи на кражби на идентичност и появата на нови технологии, които събират и съхраняват информация за Интернет потребителите.
Според анализи, желанието на потребителите за запазване на анонимност в Интернет бележи ръст. Torpark е отговор именно на тази тенденция. Ако експериментите се окажат успешни, нищо чудно неговата функционалност да стане част от Firefox.

Коментар