Microsoft обмисля безплатен, он-лайн Works

Софтуерният гигант Microsoft възнамерява да пусне безплатен офис продукт в Интернет. Става въпрос за софтуера Works, който е един орязан вариант на пакета MS Office.
Целта на Microsoft явно е да конкурира подобни предложения от страна на големи он-лайн играчи като Google. Компанията вече предприе стъпки за предоставяне на част от софтуера си за ползване он-лайн чрез инициативата Windows Live. Но досега Microsoft се въздържаше да пусне в Интернет основните приложения от пакета Office, който е доста популярен и печеливш продукт.
Бизнес моделът на предлагане на безплатен Works предвижда приходи от реклама. Works идва предварително инсталиран на много от персоналните компютри с опция за ъпгрейд към пълната версия на Office. Явявайки се икономична алтернатива на Office, софтуерът Works е в пъти по-евтин от пълния пакет.
Предложението Office Live пък включва он-лайн версия на програмата за електронна поща Outlook, софтуер за изграждане на уеб сайтове и други програми, но не и Word, Excel и PowerPoint. Тези основни приложения, обединени в пакета Office, генерират около една четвърт от приходите от лицензи на Microsoft.
В същото време обаче Google предложи на интернет потребителите безплатния текстов редактор Writely, който освен всичко друго позволява и съвместна он-лайн работа върху документи.

Коментар