Процесорна интрига при ултрамобилните

Истинска процесорна война се води на пазара за ултрамобилни устройства (UMD). Чиповете с архитeктура x86, които доминират РС света, се изправят срещу ARM – процесори, използвани широко в джобните компютри.
Стълкновението е обективно продиктувано от мястото на UMD. Те се намират в сегмента между персоналните компютри и джобните устройства, коментират от ABI Research.
Доставчиците на x86-съвместими процесори имат много добра позиция в краткосрочна перспектива, като се имат предвид броят на пуснатите устройства и пазарният им дял, смятат анализаторите.
Но тъй като се очаква мобилните интернет устройства (MID) да започнат да изместват нетбуците от пазара по обем на продажби, решенията на база ARM ще се окажат в по-изгодна позиция в дългосрочен план, прогнозираха от ABI.
Основно предимство на x86 процесорите е съвместимостта с огромно количество съществуващи приложения за настолни и мобилни компютри.
ARM чиповете, от своя страна, се отличават с много малко енергопотребление.
Какво ще бъде по-важно за UMD устройствата ще покаже времето. Някои производители вече изпробват ARM процесорите и в нетбук компютри.

Коментар