Измамник с 3D таблети ще връща милиони или отива в затвора

„Предприемчивият“ Нийл Чандран ще трябва да плати обезщетение в размер на 2,8 милиона долара на жертвите на измамната схема или да отиде в затвора за 15 години

Върховният съд на окръг Насау, Ню Йорк, призна Нийл Чандран, главен изпълнителен директор на компанията Sungame, за виновен в схема за измама с пари и ценни книжа в големи размери.

Компанията на Чандран нашумя с „инвестиционен проект“ за създаване на преносими компютри (таблети), способни да изобразяват изображение в триизмерен формат. Всъщност проектът се оказва измамна схема. Стотици хора станаха жертва на Чандран, сред които дори представители на местни религиозни общности.

Сега „предприемчивият“ американец ще трябва да плати обезщетение в размер на 2,8 милиона долара на жертвите на измамната схема или да отиде в затвора за 15 години. Освен това на осъдения е забранено да извършва каквито и да е дейности, свързани с придобиването, разпространението и продажбата на ценни книжа в САЩ.

Sungame първоначално предлагаше покупка на таблети на цена от $1000. Твърдеше се, че устройството може да показва триизмерни изображения без използване на допълнителни приспособления – като шлемове или очила за виртуална реалност.

Освен това компанията обеща да възстанови разходите за закупуване на устройството в пълен размер в рамките на една седмица, считано от датата на покупката – уж като част от кампания за популяризиране на „революционната технология“.

В допълнение към „безплатните“ таблети, Sungame предложи и т.нар. образователни помощи от 500 долара за всяко закупено устройство. Но това не беше достатъчно: измамниците заявиха, че са готови да изкупят вече платените таблети, да ги реализират на пазара и да върнат печалбата. Разбира се, повечето измамени граждани не получиха нито таблети, нито си възстановиха вложените средства.

Със събраните пари Чандран погасяваше дългове към други инвеститори и задължения на компанията си, както и разходите за собствените си сметки. Значителните парични инжекции, обезпечени от наивни граждани, допринесоха за изкуствения растеж на финансовите показатели на Sungame, като по този начин бяха привлечени купувачи на ценни книжа на компанията.

Прокуратурата за първи път се заинтересува от случая на Чандран през 2014 г., когато една от жертвите на схемата, загубила няколкостотин хиляди долара, се обърна към правоприлагащите органи. По-късно разследващите успяха да намерят десетки жертви на Sungame и Чандран, щетите на които бяха оценени в милиони.

През 2015 г. жертвите на измамата подадоха колективен граждански иск срещу Чандран, като заявиха, че Sungame не е в състояние да изпълни задълженията си към клиентите, защото не притежава някакви таблети или подобно оборудване за компютърни игри.

Коментари по темата: „Измамник с 3D таблети ще връща милиони или отива в затвора”

добавете коментар...

  1. Перник

    Кръв повръщам,
    пари не връщам.

Коментар