Gigabyte с нови сървъри на база AMD EPYC

Gigabyte допълни семейството на AMD EPYC с нов сървър с оптимизирана плътност

Gigabyte продължава развитието на новите AMD EPYC платформи с пускане на вариант на серията си сървъри с оптимизирана плътност. Gigabyte H261-Z60 поема 4 отделни, „hot pluggable“, плъзгащи се сървърни „чекмеджета“ в 2U сървърно шаси. Отделните сървърни възли или модули се изваждат и поставят обратно от задния панел на шасито без изключване на цялата система.

Епична (EPYC) производителност

Всеки от 4-те сървъра поддържа два процесора AMD EPYC 7000, с до 32 ядра, 64 нишки и 8 канала памет на процесор. Следователно, всеки модул може да включва до 64 ядра и 128 нишки изчислителна мощност, поясниха от дистрибутора SG-Computers Engineering.

По отношение на паметта, всеки цокъл използва 8-те канала на EPYC с 1 x DIMM на канал (8x DIMM модула на цокъл за общ капацитет от 16x DIMMS на сървърен модул). Над 2TB памет се поддържа от всеки отделен сървър в шасито.

Голямата изчислителна плътност на тази система позволява площта, заемана от информационен център, да бъде намалена с до 50% в сравнение със стандартен 1U двупроцесорен сървър.

Gigabyte наскоро демонстрира, че сървърният дизайн е отлично оптимизиран за AMD EPYC с постигането на един от върховите резултати в бенчмарка SPEC CPU 2017 за AMD EPYC еднопроцесорна и двупроцесорна система.

Поддръжка на ултра бърз сторидж

Отпред на шасито са разположени 24 броя 2,5-инчови „hot-swappable“ гнезда за дискове, които предлагат място за 6 броя HDD или SSD SATA / SAS сторидж устройства на сървърен модул. Освен това всеки от модулите разполага с два M.2 порта (PCIe Gen3 x 4) за поддръжка на ултра бързи NVMe запаметяващи устройства. Поддръжката на две M.2 устройства е двойно по-голяма от капацитета на конкурентните системи на пазара.

Най-добра в класа гъвкавост за разширение

Във всеки сървърен модул са вградени два 1GbE LAN порта като стандартна мрежова свързаност. Освен това всеки от тях разполага и с 2х нископрофилни PCIe Gen3 x16 слота с половин дължина и 1x OCP Gen3 x16 мецанин слот за допълнителни разширителни адаптери като високоскоростни мрежови адаптери или RAID сторидж карти. В този клас и този форм фактор Gigabyte предлага най-добрите опции с разширителни слотове.

Лесно и ефективно управление на множество сървърни модули

Сървърната платформа H261-Z60 разполага с общ системен Aspeed CMC централен управляващ контролер и модулен LAN комутатор, който се свързва вътрешно към Aspeed BMC контролерите във всеки сървърен модул. Това води до само една MLAN връзка, необходима за управлението и на четирите сървъра, или по-малко кабели нагоре по шкафа и по-малко необходими портове на комутатора на шкафа (само един порт за цялата система вместо четири за отдалеченото управление на всички сървърни модули).

Ринг-топология за мулти-сървърно управление

Отивайки една стъпка по-напред, сървърът H261-Z60 има и способността да създава връзка тип „пръстен“ (“ring”) за управление на всички сървъри в шкафа. Нужни са само две връзки към комутатор, докато всички сървъри са свързани един с друг във верига. Пръстенът няма да бъде нарушен, дори ако даден сървър във веригата бъде изключен. Това може допълнително да намали окабеляването и използването на комутаторни портове за още повече снижаване на стойността на притежаване и повишаване ефективността на управлението.

Ефективно захранване и охлаждане

Сървърната система Gigabyte H261-Z60 е проектирана не само за по-висока изчислителна плътност, но и за по-висока ефективност по отношение на енергията и на стойността. Нейната архитектура използва споделено охлаждане и захранване за сървърните модули, с двойна стена от 8 (4х2) лесно подменящи се вентилатори, и 2x2200W резервирани захранващи блока.

Освен това модулите се свързват директно към задната системна платка с Direct Board Connection технологията на Gigbayte за по-малко окабеляване и подобрен въздушен поток за по-добро охлаждане.

Системният дизайн на Gigabyte оптимизира предимствата на платформата AMD EPYC, за да предложи продукт, който използва максимално изчислителни ресурси на ограничено физическо пространство, с множество възможности за разширение и енергийна ефективност.

Коментар