Потребители негодуват срещу криптомайнинга на The Pirate Bay

The Pirate Bay използва потребителските компютри, за да добива криптовалута

Популярният торент тракер The Pirate Bay си навлече гнева на потребители, компютрите на които са използвани от сайта за добив на криптовалута. Те се жалваха на администраторите, но засега безрезултатно.

Добивът на криптовалута предизвиква все по-голям интерес сред хакерската общност. „Копаенето” със собствени сили обаче изисква сериозни вложения в хардуер и голямо количество електроенергия. Ето защо все повече за криптомайнинг се ползват компютрите на обикновените потребители.

За целта вече са създадени огромен брой програми, които се зареждат на компютри по целия свят и работят за добив на криптовалута в полза на техните разработчици. Напоследък все по-актуален става и криптомайнинъг чрез торент тракери, като първи от тази възможност се възползва The Pirate Bay още през миналата година.

Отскоро торент тракерът помести за постоянно на своите страници програми за криптомайнинг, които работят, използвайки компютрите на посетителите, докато те се намират на въпросните страници.

Очаквано, потребителите не бяха радостни да научат за тази хитрина на любимия си сайт. Мнозина от тях се оплакаха във форума на The Pyrate Bay, но протестът им не беше уважен от торент тракера. В отговор потребителите бяха посъветвани да използват блокиращи програми и да се задържат по-кратко на въпросните страници.

Коментар