Кабелна повреда засегна интернет и телефони

Части от Европа, Азия и Близкия изток останаха без интернет и телефон в петък. Причината се оказа повреда на три подводни кабела в Средиземно море, свързващи Италия и Египет.
Засегнатата кабелна система, от Александрия в Египет до Сицилия, пренася над 75% от трафика между Близкия изток, Европа и Съединените щати, съобщи Блумбърг.
Все още не е изяснено как са повредени кабелите и кога ще бъде решен проблемът.
Франс Телеком планира да изпрати кораб в Средиземно море за отстраняване на повредата. Очаква се доставчикът да възстанови нормалното функциониране на своите услуги в края на декември, твърди Блумбърг.
Излязлата от строя кабелна система е известна като SMW4 (от South East Asia-Middle East-Western Europe 4). Тя свързва 12 държави, вкл. Италия, Франция, Пакистан, Индонезия, Сингапур, Малайзия, Бангладеш, Индия, Шри Ланка, Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия и Египет.
Пропаднал е повече от половината от гласовия трафик на мобилните услуги на Orange в Саудитска Арабия, Египет и Индия, съобщават от компанията пред Блумбърг.
Телефонни провайдери като португалския телеком и Reliance пък са пренасочили трафик към други части на техните мрежи, за да избегнат проблеми. Това обаче е довело до задръстване на мрежите, респ. до забавяне на интернет комуникациите и пропадане на телефонни обаждания.
Повреда на същите подводни кабели в началото на тази година засегна 70% от комуникационния трафик в Индия и Близкия изток.

Коментар