Виртуална реалност преобразява 3D проектирането

3D дизайнът е важна част от производствения процес в индустрията, но когато оборудването е много сложно, конкретните проекти стават все по-трудни за визуализация. Тук идва на помощ виртуалната реалност, с която фирмите могат да вдъхнат живот на своите изделия по-бързо и ефективно.

BluePrint Automation (BPA), световен лидер в автоматизираното опаковъчно оборудване, създава къстомизирани опаковъчни машини за хранителната индустрия и е изправена пред подобни предизвикателства. С CAD моделите, които тя досега е използвала за своите 3D механични дизайни, вече е било почти невъзможно да се визуализира работата на тези машини – както за собствени цели, така и за клиентите.

За пълноценна, поглъща демонстрация BPA решава да използва средствата на виртуалната реалност (VR). Компанията се спира на решението CAD-към-VR на AMD. С работна станция, „въоръжена” с високопроизводителна Radeon Pro WX 9100 графична карта, BPA използва SolidWorks с добавката AMD Radeon ProRender Game Engine Importer и Unreal Engine, за да проектира и визуализира сложни CAD модели във VR в реално време.

Модерното технологично решение носи редица предимства за BPA. Рендерирането на проектите във VR позволява на компанията да визуализира машините виртуално, с анимация на действието на различните механизми, и да тества ергономията. По този начин резултатите от инженерните дейности се разглеждат предварително, преди устройствата да започнат да правят реално каквото и да било, и това пести време и средства.

Освен това моделите позволяват на инженерите на компанията да обърнат внимание при проектирането на ключови аспекти като удобства за обслужване и сервизиране. Клиентите на BPA също могат да коментират и обсъждат изделията през цикъла на проектиране, преди производството на физическото оборудване.

Коментари по темата: „Виртуална реалност преобразява 3D проектирането”

добавете коментар...

  1. Алекс

    VR наистина позволява “ударно” прототипиране.
    При интерес от такъв тип проекти – “https://vrmax.bg/”

Коментар