Tesla ще произвежда в Китай по 500 хил. коли годишно!

Шефът на Tesla Илон Мъск е на път да реализира плана за построяване на завод за електромобили Tesla в Китай (снимка: Phil Lebeau, Teslarati)

Илон Мъск подписа предварително споразумение с правителството на Шанхай за изграждане на завод за производство на електромобили Tesla. Според официалното съобщение, предприятието ще бълва по 500 000 коли годишно, конкурирайки основния производствен център на компанията във Фримонт, Калифорния.

Визитата на Мъск в Шанхай се случва на фона на публикации в медиите, че търговската война между САЩ и Китай е оскъпила електромобилите на Tesla с около 40% на пазара в азиатската страна. След вчерашната среща в Шанхай, шефът на Tesla ще посети днес или утре столицата Пекин.

Бъдещият китайския завод на Tesla е ключов елемент в стратегията на компанията да завладее най-големия световен пазар на електрически автомобили. В отговор на действията на САЩ, Китай въведе нови мита за превозни средства, внесени от чужбина, вкл. за електромобилите Tesla. Това оскъпи колите на американския производител с $22647 за Model S и с $37744 за Model X.

Разполагайки със собствен завод в страната, Tesla ще може да заобиколи високите мита за внос в Китай, независимо от ожесточената търговска война със САЩ. По-рано Илон Мъск заяви, че построяването на завод в Китай е почти единственият начин Tesla да конкурира цените на местните производители на електромобили като BYD.

Предприятието в Китай ще произвежда кросоувъра модел Y, който се очаква да достигне до 1 милион бройки годишно. Освен това и някои от електомобилите Model 3 също може да се произвеждат в Китай.

Tesla се възползва от корекциите в законите за собствеността в Китай, които бяха въведени в началото на тази година. Преди търговската война между САЩ и Китай, азиатската икономическа суперсила премахна ограниченията на собствеността за съоръжения, притежавани от чуждестранни компании. Това отвори пътя на Tesla да получи одобрение за еднолична собственост на завода си в страната.

Коментар