ЕС подготвя солидна глоба за Qualcomm

Антимонолните органи в ЕС смятат, че Qualcomm продава чипове на цени под себестойността

Американският разработчик на чипове Qualcomm може отново да бъде наказан за злоупотреба със силните си позиции на пазара. Този път Европейската комисия е нарочила компанията за това, че продава чипсети с големи отстъпки, за да възпре конкуренцията на Icera (собственост на Nvidia).

Разследване на цените и себестойността на продуктите на Qualcomm от страна на антитръстовите регулатори показва, че компанията продава UMTS чип, използван за свързване на мобилни устройства към клетъчни мрежи, на цени, по-ниски от разходите за производството им, съобщи Ройтерс.

Ако Qualcomm бъде призната за виновна в нарушаване на европейските антитръстови закони, компанията може да бъде глобена с до 10% от общите приходи. И това няма да бъде първата санкция срещу чипмейкъра. През януари 2018 г. Европейската комисия наложи глоба от 1 милиард евро на Qualcomm за това, че е подкупила Apple да използва само нейни чипове в iPhone и iPad.

През 2017 г. Qualcomm трябваше да заплати глоба от 868 млн. долара, наложена от Корейската комисия за лоялна търговия. Регулаторът заяви, че американската компания е принудила производителите на телефони да плащат възнаграждения за ненужни патенти. В случай на отказ, Qualcomm е заплашвала клиентите, че ще спрe да им продава чипове.

Коментар