Най-популярните и опасни мобилни приложения в бизнеса

Някои мобилни приложения са толкова популярни, че се срещат почти на всяко устройство. Освен ползи и удобство обаче те могат да представляват и сериозна заплаха, в частност за бизнес потребителите.

Изследване на Appthority разкрива най-опасните приложения, които се срещат най-често сред iOS и Android устройствата, използвани в корпорациите, през второто тримесечие на годината – периода април-юни. Това са приложения, които се свързват с рискове от уязвимости и изтичане на данни.

• На първо място в списъка на най-рисковите приложения в света на iOS фигурират месинджърите WhatsApp и Facebook Messenger, като и двете апликации са собственост на Facebook. На трето място в рейтинга е класирано приложението Waze.

• Подобна е картинката и при Android устройствата, където класацията се оглавява от WhatsApp, Facebook, Telegram и Waze. Опасността на всички тези приложения се състои в това, че те изпращат голямо количество данни към външни сървъри, вкл. данни за съобщения и контакти.

Подобно изтичане на данни не отговаря на политиките за сигурност на бизнес организациите. Ето защо големите компании слагат в черни списъци практически всички месинджъри, приложения за социални мрежи и онлайн-запознанства.

• Трите най-често поставяни в черни списъци приложения за Android са Facebook Messenger, Wickr Me и WhatsApp Messenger, докато при iOS платформата списъкът се оглавява от Facebook Messenger, WhatsApp Messenger и Tinder.

Докладът на Appthority разкрива също най-често срещаните дестинации за мобилния злонамерен софтуер и репутацията на връзките по страни. САЩ, Китай и Германия са топ дестинациите за малуер, въпреки че тези държави имат средно ниво на репутация – в диапазона „Сигурни” и с „Нисък риск”. Холандия е държавата с най-голям процент на връзки с „Висок риск” (3%), следвана от Китай и Хонконг с по 2%.

Коментар