Половината смартфони вече имат гласов асистент

Около половината продадени смартфони са снабдени с т.нар. виртуални помощници, или гласови асистенти, според проучване на Strategy Analytics. До 2023 г. делът на устройствата с подобни възможности ще надвиши 90%.

Виртуалните асистенти, като например Apple Siri, Google Assistant, Amazon Alexa и Microsoft Cortana, помагат при търсене на информация в интернет, провеждат разговори, управляват календара и часовника с аларма, озвучават входящи съобщения, пишат нови SMS-и, забавляват потребителите…

Най-популярният дигитален асистент е Google Assistant, който се използва на повече от половината (51%) смартфони с достъп до такива услуги. На второ място е Apple Siri с дял от 31%, а в челната тройка попада и Duer на китайската търсачка Baidu, който може да изпревари Siri в близките няколко години.

„Благодарение на разширените възможности на изкуствения интелект в смартфоните, използването на виртуални помощници става все по-многообразно. Мечтата смартфоните да се превърнат в ежедневни помощници, започва да се сбъдва”, коментира Strategy Analytics.

По-голяма част от виртуалните асистенти в смартфоните използват облачен изкуствен интелект, което се отразява на времето за реакция и обратна връзка. Експертите смятат, че в бъдеще ситуацията ще се подобри, защото смартфоните ще се сдобият с процесорна мощ, която ще позволи на AI системата да работи в самото устройство.

Междувременно, изследователи от Gartner прогнозират, че до 2019 г. виртуалните асистенти ще променят начина, по който потребителите взаимодействат с устройствата и ще станат част от ежедневието на хората. През следващата година подобни услуги ще използват 20% от собствениците на смартфони в света.

В момента на виртуалните помощници се възлагат най-вече прости задачи – например, настройка на аларма или търсене на информация в интернет. В бъдеще дигиталните асистенти ще бъдат в състояние да изпълняват по-сложни функции, свързани с изкуствен интелект.

По-рано анализатори от Counterpoint прогнозираха, че през 2020 г. повече от една трета от всички доставени на пазара смартфони ще поддържат технологии за изкуствен интелект и машинно обучение на ниво процесор.

Коментар