Домашна генетика процъфтява в САЩ

Домашни лаборатории за генно инженерство процъфтяват в САЩ. Много ентусиасти с базови познания по биология се втурват в опити да създадат нови форми на живот.

Самоуките генетици наричат себе си биохакери. Една от групите, известна като DIYbio, отвори лаборатория в Кембридж, Масачузетс, достъпна за широката публика.

Всеки желаещ може да провежда в лабораторията свои изследвания и опити, като използва наличните оборудване и химикали. Сред тях е и камера с температура минус 80 градуса по Целзий, при която много видове бактерии остават живи.

В Сан Франциско 31-годишната програмистка Мередит Петерсон се опитва да създаде в дома си генетично модифицирана йогурт бактерия, разкрива Асошиейтед Прес. Целта е бактерията да свети в зелено, когато в млякото присъства меланин. Често китайските производители добавят това токсично вещество в хранителни продукти и излагат на риск здравето на хората.

Досега биохакерите не са постигнали нищо значимо. Дейността им обаче предизвиква все повече тревоги. Изкуственото създаване на организми от непрофесионалисти може да се окаже опасно занимание и да доведе до екологично или медицинско бедствие.

Коментар