Бунт срещу Uber в Барселона и Мадрид

Таксиметровите шофьори в Мадрид излязоха на стачка в събота, солидарно с колегите си от Барселона, протестирайки срещу „нелоялната конкуренция” от страна на Uber и Cabify, съобщи phys.org.

Федерацията на мадридските таксита заяви, че всичките 15 000 шофьори в столицата са се присъединили към движението и че то ще се разпространи в други градове в страната.

„Всички таксита постепенно спряха работа, парализирайки таксиметровите услуги в столицата, на летището, около автогарите и ЖП гарите”, заяви пред секретарят на федерацията Сантяго Саймън Виченте. „Основният проблем е разпространението на лицензи на ТПСШ. Те стават все повече и повече, хиляди, а това е несправедлива конкуренция”.

Федерацията призова властите да наложат нов закон, според който трябва да има 30 традиционни таксита за всяко ТПСШ (туристическо превозно средство с шофьор). Днес има само по пет таксита за всяко ТПСШ, каза Сантяго Саймън Виченте.

Шофьорите на таксита блокираха достъпа до центъра на Барселона в петък, след като испанското правителство обжалва решението, одобрено от властите в Барселона, което ограничава броя на лицензите за услуги в стил Uber.

Стачката започна още в сряда. В петък обаче напрежението ескалира и се стигна до насилие. Шофьорите хвърляха камъни по превозните средства на лицензирани частни шофьори в стил Uber, някои от колите се оказаха и със спукани гуми. Атаките накараха Uber и Cabify да спрат услугите си в Барселона, докато трае стачката на такситата.

Unauto, която представлява Uber и Cabify, призова испанското правителство да „поеме контрола върху улиците”, казвайки, че таксиметровите шофьори „се опитват да защитят монопола си”.

Коментари по темата: „Бунт срещу Uber в Барселона и Мадрид”

добавете коментар...

  1. Шиле

    Интересно крадеца вика дръжте крадеца 🙂 Има ли по-големи монополисти от Uber и Cabify с тяхната агресивна монополна страетигия?

Коментар