Британските тийнейджъри пред забрана да управляват дронове

Властите в Обединеното кралство обмислят промени в правилата за използване на безпилотни летателни апарати (дронове), на фона на бързото им разпространение в страната, съобщи TechCrunch.com.

Едно от предложенията е свързано с ограничаване на възрастта на потребителите на дронове с тегло над 250 грама – по-конкретно, забрана за управлението им от лица под 18-годишна възраст, което е с три години по-малко от възрастовата граница за кандидатстване за пълен лиценз за управление на самолет или хеликоптер. Ако се приеме предложеното, децата ще могат да продължат да използват безпилотни летателни апарати, но само под наблюдението на възрастни.

Предложените изменения в законодателството съответстват на подобни закони, приети в Съединените щати, където регистърът на безпилотните летателни апарати, въведен от Федералната авиационна администрация, предизвика правни спорове. Във Великобритания също бяха въведени правила за използване на дронове, които включват ограничение на височината на полета до 122 м и забрана за пускането им в близост до летища.

Настоящите предложения за изменение на нормативната уредба в Обединеното кралство включват разрешаване на използването на анти-дрон технологии при определени дейности и около важни обекти, както и изискване потребителите да подадат заявление с указание за маршрута на движение преди пускането на дрона.

Защитниците на правото на свободно ползване на безпилотни апарати се противопоставят, разбира се, на тези предложения. Докато някои регулаторни мерки не повдигат никакви конкретни възражения, мнозина смятат, че ограничаването на възрастта на потребителите на дронове е прекалено сурова мярка и вероятно непродуктивна.

Коментар