Французите забраниха смартфоните в училищата

Франция ще се опита с нов закон да ограничи използването на смартфони в училище

Френските ученици ще трябва да изключват своите смартфони или да ги оставят у дома от началото на новата учебна година. Законодателите в страната гласуваха за забрана на „умните” телефони в класната стая.

Забраната за смартфони, таблети и други свързани устройства, която ще се прилага за ученици на възраст до 14-15 години, изпълнява кампания, обещана от президента Емануел Макрон, пише phys.org.

Депутатите от центристката партия на Макрон и неговите съюзници дадоха окончателно одобрение за законопроекта, въпреки че от ляво и дясно се въздържаха от гласуването, наричайки закона „кампания за публичност”, която няма да промени нищо.

Съгласно новия закон, училищата могат да правят изключения за „педагогическа употреба”, извънкласни дейности или за ученици с увреждания. Средните училища, от своя страна, могат самостоятелно да решат дали да наложат частична или пълна забрана на свързаните устройства.

Предишен подобен закон, приет през 2010 г., забраняваше употребата на смартфони в клас. Министърът на образованието Жан-Мишел Бланкер обаче заяви, че по-ранният закон не е прилаган навсякъде и е бил лишен от система за контрол, докато новият закон отвежда Франция „в 21-ви век”.

„Той изпраща послание до френското общество, както и до страните по света”, каза министърът.

Коментари по темата: „Французите забраниха смартфоните в училищата”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Ами да, разсейващи са

Коментар