PPF Group завърши сделката за Теленор

PPF Group завърши придобиването на телекомуникационните активи на мобилния оператор Теленор в Централна и Източна Европа, по-специално в Унгария, България, Черна гора и Сърбия.

Купувачът е получил всички необходими разрешения от съответните органи и е изпълнил всички други необходими процедури. В резултат PPF Group вече притежава пълен контрол над операциите на Теленор в гореспоменатите страни, съобщиха от компанията.

Общата стойност на закупените активи е 2,8 млрд. евро (изчислена на база стойност на предприятията). PPF Group финансира сделката чрез синдикиран заем. Покупката е най-голямата в телекомуникационния сектор в Централна и Източна Европа от 2011 г. насам.

PPF Group инвестира в множество пазарни сегменти като банкови и финансови услуги, телекомуникации, биотехнологии, застраховане, недвижими имоти и селско стопанство. Групата има инвестиции и оперира на множество пазари – от Европа до Русия, САЩ и Азия. Собствените активи на PPF Group надвишават 38 млрд. евро.

Годишният оборот на Теленор, доставчик на телекомуникационни и мобилни услуги в Скандинавия, Централна и Източна Европа и Азия, е 125 милиарда норвежки крони (13 млрд. евро) за 2017 г., а броят на клиентите на телекома е 178 милиона.

Теленор стъпи на българския пазар през 2013 г. с придобиването на Глобул. Към края на 2017 г. компанията доставя услуги на над 9 милиона клиенти в четирите страни от Централна и Източна Европа и има близо 3500 служители там.

Коментар